Seriál

The Witcher – Netflix edition

Na seriálovú adaptáciu príbehu o zaklínačovi som sa tešil už dlhšiu dobu. Nadšenie striedali skepsa a strach. Nakoniec však musím povedať, že som sa dočkal pekného vianočného darčeka.

Monstrum aneb vědmáka připodobnění

Ako iste viete, roly zaklínača Geralta sa zhostil Henry Cavill. Na internete sa hneď zdvihla vlna odporu voči tejto voľbe. “Geralt nemá byť namakaný, ale šľachovitý.“, “To nie je Geralt, to je Superman“, “Not my Geralt.” vraveli. Ako sa však ukázalo, Henry je nerd, ktorý Sapkowského knihy čítal a Divoký Hon dokončil niekoľkokrát. Do role sa teda dokonale vžil. Vytkol by som mu možno len to, že sa hlasom snažil až veľmi napodobniť herného Geralta. Miestami ma to veľmi iritovalo, rovnako ako anglický hlas Geralta v hre. Okrem toho, že je skvelý herec, ukázal, že je aj veľmi schopný šermiar. Presne takto som si predstavoval zaklínačský bojový štýl. Rýchly, presný, brutálny. Choreografiu súbojov robil dokonca Slovák Vladimír Furdík (ktorého tiež poznáme ako Night Kinga z Game of Thrones), ktorý si spoluprácu s ním veľmi pochvaľoval.

Henry Cavill ukázal svoje šermiarske vlohy (Foto: Netflix)

Kópia aj originál

Tvorcovia mali pred sebou neľahkú úlohu – predstaviť svet, postavy a príbeh tak, aby sa v tom nový divák nestratil a zároveň sa neurazil ani fanúšik. Vyriešili to tak, že na začiatku seriálu rozvinuli hneď tri samostatné dejové línie. Línia Geralta z Rivie sa venuje príbehu z čias prvých poviedok. V každej epizóde tak uvidíme spracovanie jedného zaklínačského dobrodružstva a budeme svedkami toho, ako to všetko začalo. Ako sa Geralt stretol s Jaskierom (a odvtedy sa ho nemôže zbaviť), ako sa zoznámil s Yennefer a ako sa ich cesty zakaždým pretnú. Uvidíme epický boj so strigou, no aj moment, ktorý navždy vyslúži Geraltovi prezývku “Mäsiar z Blaivikenu“.

Dejová línia Yennefer nám čarodejnicu predstavuje tak, ako ju ešte nepoznáme. Sleduje osud chudobného zmrzačeného dievčaťa, ktoré nemá nijaké vyhliadky na šťastný život, a jej štúdium na Aretuze, magickej univerzite. Pomaly odhaľujeme jej minulosť a schopnosti a vidíme vývoj postavy z obyčajnej sedliačky až po ctižiadostivú a ambicióznu mladú čarodejnicu. Vidíme, ako sa pomaly zoznamuje s intrigami Lóže čarodejníc. Narozdiel od Geralta, ktorého príbeh je presnou kópiou kníh, je Yenneferina minulosť príbehom, ktorý bol v knihách doteraz len naznačený.

Posledná dejová línia sleduje mladú princeznú Ciri. Ešte pred ňou sa spoznávame s vládkyňou Cintry, bojovnou kráľovnou Calanthé, a takzvaným zákonom prekvapenia. Línia sleduje útok Nilfgaardu na brány Cintry, útek princeznej a boj o prežitie. Ciri je stále to malé vystrašené dievča uprostred vojny. Nevie komu veriť a nejako sa snaží prežiť brutálne nájazdy vojakov Nilfgaardu. Stále v nej rezonujú posledné slová jej babičky Calanthé – “Nájdi Geralta z Rivie. On je tvoj osud.”

Divák, ktorý nečítal knihy a nehral hry, však môže byť trochu zmätený z toho, ako na seba jednotlivé dejové línie nadväzujú. Zaklínačove dobrodružstvo, intrigy čarodejníkov a ich snaha o manipuláciu kráľov a vojenské ťaženie Nilfgaardu s dopadom na celý Kontinent. Scenáristi nakoniec všetky tri elegantne preplietli a vytvorili krásny základ na konzistentnú druhú sériu. Tá sa má začať natáčať už vo februári budúceho roka.

Neznaboh a záletník

Ku cti tvorcom slúži to, že zachovali niektoré slovanské názvy príšer a postáv ako “striga”, “vukodlak” a tiež, že sa Dandelion volá Jaskier. A Jaskier je dokonalý. Otravný, ukecaný záletník, ktorý nerozmýšľa ani jeden krok dopredu a do každej kaše sa ženie hlavou napred. Jednoducho sa nedá nemilovať. Trochu mi ale zo začiatku vadil jeho spev. Na môj vkus bol príliš popový, no neskôr som sa pristihol, že si spievam “Toss a coin to your witcher…” a že som raz nechal pustené titulky, kvôli záverečnej piesni. Je to asi len o zvyku.

Sebakontrola Geralt, sebakontrola! (Foto: Netflix)

Dobré aj zlé

Nič na tomto svete nie je čierno-biele. A v kráľovstvách severu už vôbec. Nájde sa niekoľko vecí, ktoré musím vytknúť. Trochu ma sklamal výber herečky, ktorá hrá Triss. Nič v zlom, no namiesto mocnej čarodejníčky mi skôr evokuje kočovnú veštkyňu. Alebo to, že nilfgaardské brnenie vyzerá ako sušené slivky, či to ako boli vyobrazené dryády Brokilonu. Za zmienku tiež stojí, že v poľskej verzii dabuje Geralta jeho poľský náprotivok Michał Żebrowski. Preto ma sklamalo, že mi Netflix ponúkol len “klasický” poľský dabing, kde je všetko prerozpravané jedným hercom.

Nilfgaardské brnenie vyzerá divne aj na fantasy pomery (Foto: media.distractify.com)

Predtým, než som sa chcel pustiť do tohto seriálu, som si najprv chcel znova prečítať všetky zaklínačovské knihy. To som samozrejme nestihol, ale nakoniec som si uvedomil, že to nebolo na škodu, práve naopak. Som rád že som nemusel hľadať rozdiely medzi predlohou, ale mohol som si to všetko prežiť odznova.

Vo konečnom dôsledku je Netlixový Witcher skvelým spracovaním Geraltovej ságy. Takým skvelým, že aj samotný Sapkowski krochká šťastím. A to už je veru čo povedať.

Dávid Horváth

Dávid Horváth

Skrachovaný programátor, neúspešný murár a potencionálny romantik.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.