Seriál

Keď sa slovenská televízia nebojí zaťať do živého – Za sklom

Slovenské seriály. Niekto ich miluje a niekto nenávidí. A aj keď by to kedysi málokto povedal, aj na Slovensku v poslednom čase vieme točiť kvalitný materiál. Len sa netreba báť popustiť uzdu svojej fantázie, primiešať trochu reality a skvelý projekt je na svete.

Na mysli mám seriál Za sklom, ktorý sa s treťou sériou vrátil na TV JOJ v utorok 1. októbra. Už v roku 2016, keď sa kriminálka od režiséra Petra Bebjaka objavila na obrazovkách, dokázala na seba strhnúť pozornosť aj tých divákov, ktorí sa slovenským seriálom oblúkom vyhýbali. Stále to však nebolo ono. Koncept dvoch vyšetrovateľov, ktorí vyzerajú ako neporaziteľný tím, fungoval na jednej strane dobre, ale líšil sa od spôsobu, akým sa uberajú podobné projekty zo zahraničia.

V roku 2017 mala pokračovať druhá séria, ale dočkali sme sa len jednej časti. Televízia z bratislavskej Koliby jednoducho seriál stopla a danú sériu začala nanovo vysielať o pár mesiacov neskôr. Šušká sa, že za tím boli tlaky z rôznych strán, ktorým sa seriál nepáčil. Už vtedy totižto vedel trefne poukázať na situáciu, ktorá sa v našej malebnej krajine diala. Napríklad v prvej sérii si postavu ministra vnútra zahral herec, ktorý sa na toho reálneho (v tých časoch) veľmi podobal.

Rok 2018 nepriniesol len druhú sériu, ale aj vraždu investigatívneho novinára a jeho snúbenice. A práve z tohto námetu čerpá tretia séria, ktorá sa pomaly rozbieha. Nebojí sa otvorene pomenovať jednotlivé postavy, ktoré ak sledujete dianie na Slovensku, jednoducho rozpoznáte. Prácu hercov, aspoň po odvysielaní prvej časti novej série, môžeme zhodnotiť veľmi pozitívne. Rovnako aj kameru, hudbu. V ďalších deviatich častiach sa rozhodne nudiť nebudeme. Tvorcovia si však poriadne naložili. Ako dokážu uzavrieť príbeh, ktorý reálne ešte nie je uzavretý? To sa s určitosťou dozvieme v nasledujúcich týždňoch.

Dominik Cenkner

Dominik Cenkner

Život je tak krátky. Zomriem s pocitom, že som nestihol pozrieť všetky medicínske seriály sveta, ktoré mám tak rád. A to nehovorím o ostatných seriáloch. A filmoch. A videohrách. Život je krátky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.