Videohry

Prečo je Among Us tak populárna hra s miliónmi hráčov?

Popularita hry Among Us vystrelila v posledných dvoch mesiacoch do astronomických čísel. Milióny stiahnutí, stovky tisícov hráčov online naraz a preťažené servery. Stala populárnou medzi youtubermi a streamermi po celom svete. Hra síce vznikla už pred dvomi rokmi, no jej čaro sa naplno prejavuje až v teraz. Čo stojí za popularitou tejto na prvý pohľad graficky jednoduchej hry? 

Predchodca populárnej detskej hry

“Mestečko Palermo sa prebúdza do krásneho rána. Bohužiaľ, mafiáni popravili ďalšieho nevinného človeka, ktorého policajti nezachránili.” Takto si pamätám detskú hru Mafia, ktorú sme hrávali najčastejšie v škole a na tábore. Vo všeobecnosti to bola veľmi populárna hra, ktorú určite poznáte možno pod iným názvom. Hlavnou úlohou bolo zachrániť mesto pred mafiánmi. V Among Us sú to Impostori, ktorí celej vašej Crewmate stále niečo kazia. Zatvárajú vás v miestnostiach a zabíjajú. Pointa ostala, zmenila sa forma a, samozrejme, platforma. Hra je crossplatform s troma prednastavenými mapami s možnosťou hrania s 1, 2 alebo až 3 impostormi.

Potiahnutie karty je asi najotravnejšou úlohou zo všetkých (Foto: Reddit)
Potiahnutie karty je asi najotravnejšou úlohou zo všetkých (Foto: Reddit)
Nízke odporúčané parametre

Ak sa pozrieme na technickú stránku a odporúčané parametre, hru potiahnú aj najslabšie počítače. Mne osobne Among Us funguje na dvojjadrovom procesore s pamäťou 4GB (viem, nesmejte sa), ktorého výkon je oproti súčasným gamerským monštrám ďaleko pozadu. Podľa Steamu vám postačuje 250MB pamäte, 1GB RAM a najlacnejšie grafiky na trhu. Jednou z podmienok je minimálne CPU na úrovni notebooku s Intel Pentium systémom. Parametre sú teda dostatočné pre takmer každého hráča. Ak by sme sa pozreli na iné multiplayer hry, ako je napríklad CoD Modern Warfare, vidíme obrovský skok pri technických parametroch. Podľa Activision sú minimálne požiadavky na úrovni 8GB RAM s grafickou kartou NVIDIA GTX 670. Nároky sa, samozrejme, zvyšujú. A povedzme si pravdu, požiadavky na silnejšie a AAA hry vedia siahnúť hlboko do peňaženky pracujúcich ľudí.

Multiplayer pre 10 hráčov

Samozrejme, máme aj väčšie multiplayerovky. Ak ste však hrali hry, v ktorých prebieha konverzácia, tak viete, že môžu pôsobiť ako jeden veľký zmätok. Among Us má čas určený na komunikáciu. Prednastavený počet sekúnd počas dohadovania sa na vylúčení impostora/ov. Počet komunikujúcich postupne ubúda, keďže mŕtvi a vyhodení nesmú komunikovať a prezradiť kto je impostorom. Among Us môžete hrať aj bez toho aby ste s niekým volali. Komunikácia prebieha cez chat v hre. S možnosťou volania je však novodobá mafia oveľa zábavnejšia. Pod podmienkou, že máte ľudí, s ktorými sa dobre hrá a rozumiete si s nimi. Niekedy aj viac ako s hráčmi, ktorých poznáte osobne a niekoľko rokov.

Na konci septembra dosiahla hra takmer 3 milióny denných hráčov na Steame (Foto: Twitter)
Na konci septembra dosiahla hra takmer 3 milióny denných hráčov na Steame (Foto: Twitter)
Lacná hra

Za “pár šušťákov” si užijete hodiny zábavy. Hra je dostupná pre mobily zadarmo (aj pre hackerov na PC). Na Steame si drží stabilnú cenu základnej hry 3,99€. Ostatné cenovky sú za skiny do hry. Ďaľšou zo súčasných obľubených hier je Fall Guys. Cena základnej hry, v ktorej vyhráva najrýchlejší a najšikovnejší, je 19.99€. Dostupné sú aj bundle a tiež skiny. Hra je síce iná, no na našom hernom trhu rovnako populárna.

Z Among Us vyšlo aj niekoľko pravdivých mémov (Foto: gamesite.com)
Z Among Us vyšlo aj niekoľko pravdivých mémov (Foto: gamesite.com)

Na záver ešte môžem dodať, že byť impostorom môže byť skvelá zábava, ale aj najhoršia rola z celej crewmate. Ako impostor máte fejkové úlohy, ktoré akože plníte. Ak hráte s tzv. try hard hráčmi, ktorí sledujú koľko sekúnd ste sa akože skenovali, radšej sa vzdajte. A nájdite si hráčov, ktorí hru hrajú preto, že sa chcú zabaviť. Stále je to len hra. Kým nehráte turnaj, obviňte aj toho nevinného najlepšieho kamaráta. Snáď vám to potom odpustí.

Ivana Tomečková
DarkSites:

Ivana Tomečková

Zbiera figúrky Funko POP!.Okrem klasickej seriálovej tvorby miluje anime, mangu a počúva K-pop. V jej watchliste nechýba Game of Thrones, Black Mirror, Naruto či Bojack Horseman. Trpí nykrofóbiou a v hraní hier na Xbox je zatiaľ totálny noob. A niekedy aj pečie koláčiky!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.