Spoločenské hry

Festival Albi hier prezradil mnoho noviniek

Všetci milovníci spoločenských hier čakajú na oznámenie noviniek z dielne ich obľúbeného vydavateľstva. Tento víkend sme sa na online udalosti Albi Game Fest takého predstavenia dočkali. Pozrime sa, čo nás čaká tento a budúci rok.

Gloomhaven: Lví chřtán
Zjednodušená verzia kooperatívnej hry vás do deja vtiahne už budúci rok (Foto: boardgamegeek.com)

Ak poznáte Gloomhaven ale odrádza vás práve veľkosť škatule, toto je určite niečo pre vás. Gloomhaven: Lví chřtán je samohrateľné rozšírenie, ktorého hlavnou úlohou je dostať vás do sveta Gloomhaven. Ide o zjednodušenú verziu hry, ktorú môžete hrať hneď po otvorení škatule. Na trh sa dostane počas Albi Game Day budúci rok.

Mariposas
Zachráňte migrujuce motýle pred umrznutím (Foto: Albi CZ)

Novinka od dizajnérky hry Wingspan, Elizabeth Hargrave, sa tentokrát venuje migrujúcim motýľom. V nej hráči zbierajú body počas troch ročných období a počas zimy sa musia vrátiť na juh. A čo by to bolo za hru s motýľmi, keby nebola krásne farebná? Hra vychádza na jar 2021 a cena je stanovená na 1199 Kč (cca 44€).

Sada figúriek pre Karak

Nedočkavo sme čakali na tento moment. Figúrkové rozšírenie k hre Karak, vás do podzemia vtiahne ešte viac ako doteraz. Nájdete v ňom šesť figúrok postáv. Rozšírenie vychádza ešte tento rok v decembri a cena je stanovená na 599 Kč (cca 22€).

EKUMENA
Na trh mieri česká kartovka s unikátnou hráčskou mechanikou (Foto: Albi CZ)

Ide o rýdzo českú hru od tvorcov Bossin Space a Velryby ničí svět, v ktorej máte vykladať karty do mriežky, aby ste ich aktivovali. Vašou úlohou je vytvoriť čo najviac bodovaných zdrojov a sád, ktoré vám tieto body prinesú. Unikátne tempo, ktoré sa po čase spomaľuje kvôli premýšľaniu, podčiarkuje aj taktickú stránku hry. Hra je naplánována na apríl-máj budúceho roku.

Unmatched: Souboj legend
Vyberte si jednu z postáv a porazte oponenta (Foto: Albi CZ)

Pri hre souboj legend sa zhostíte jedného zo štyroch hrdinov. Vašou úlohou je zničiť oponenta tým, že mu životy stiahnete na nulu. Znie to ako klasická kartová súbojovka, avšak pri hraní budete mat na výber postavy, ktoré by sa reálne nestretli. V základnej hre vás čaká Artuš, Alica z Ríše Divov, pirát Sindibád a mýtická Medúza. Každá postava má špeciálny balíček kariet a iný štýl boja. Táto hra k nám dorazí v priebehu marca-apríla a na regáloch bude s cenovkou 999 Kč (cca 37€).

Mazaný lišák
Začiatkom roka budeme mať možnosť vyskúšať si deduktívnu spoluprácu (Foto: Albi CZ)

Bez dobrej párty hry sa nezaobíde žiadne dobré ohlásenie. Táto hra už bola oznámená skôr, no predstavenia sa dočkala až tento víkend. Ide o hru od tvorcov party hier Hlavně klid! či Decrypto.  Mazaný lišák je hra, v ktorej sa hráči spoločne snažia uhádnuť slovo, na ktoré budú mať len jednu nápovedu. Hra sa ma ocitnúť v obchodoch vo februári-marci 2021 a cena sa bude pohybovať okolo 599 Kč (cca 22€).

Krvavý trůn
Kto obsadí prázdny trón? (Foto: Albi CZ)

V tejto hre budete zbierať vplyv na to, aby ste obsadili voľné miesto na tróne. K tomu vám bude slúžiť sedem kariet na ruke, ktoré počas hry vykladáte na stôl. Niektoré z nich môžete počas hry otočiť a využiť  ich schopnosť, iné vám budú produkovať spomínaný vplyv. Hry sa dočkáme vo februári s cenovkou 449 Kč (cca 17€).

Okrem spomenutých sa budúci rok dočkáme aj abstraktnej hry Etherfields od Awaken Realms. Tá mala byť predstavená na jar, avšak vydavateľstvo ju posúva na október. V roku 2022 však do portfólia vydavateľstva pribudne ďalšia veľká hra v podobe Frostpunk. Českú verziu je možné získať aj priamo na Kickstarteri.

Gabriel Horváth

Gabriel Horváth

Som vášnivým hráčom spoločenských hier a konzumentom filmov, komiksov, kníh a príbehov celkovo. Venujem sa prevažne recenziám spoločenských hier, vytváram si vlastné herné prototypy a organizujem eventy zamerané na využívanie voľného času hravou formou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.