Spoločenské hry

Do lesa s líškami: 2x Liška podšitá – (RECENZIA)

Liška podšitá nás vezme na krátky výlet rozprávkovým lesom. Dnes sa pozrieme na dvojicu hier pre dvoch hráčov z minulého roka – Liška podšitá a Liška podšitá Duet – od vydavateľstva MINDOK.

Liška podšitá

Liška podšitá sa navonok tvári ako nový koncept, no v podstate ide len o prerábku klasickej hry so žolíkovými kartami. To ale nemusí byť na škodu, pretože tvorcovia do hry priniesli nové mechaniky a akcie, ktoré ju oživia. Pribudli karty, ktoré vám umožnia meniť si karty na ruke za karty v zálohe či také, ktoré vám po prehre dovolia ísť prvému. Každé kolo pozostáva z 13 porovnaní kariet (tzv. štych) na konci ktorého dostanete víťazné body.

Liška podšitá vás vezme na potulky po lese (Foto: PoP-Cult Magazín)
Liška podšitá vás vezme na potulky po lese (Foto: PoP-Cult Magazín)

Princípom Lišky je vykladanie a porovnávanie hodnoty vašich kariet. Cieľom hry je dosiahnuť 21 víťazných bodov. Tie získavate tak, že na konci kola zrátate svoje výherné štychy a podľa ich počtu sa určia body, ktoré v danom kole získate. Nejde však iba o to, aby ste vyhrali čo najviac štychov, pretože vás hra môže potrestať menším počtom bodov. Inak povedané, ak chcete vyhrať všetky štychy, nemusíte za to dostať vôbec nič. Téma hry však nijak nepodporuje hernú mechaniku a tak len vykladáte karty a navzájom ich porovnávate. Napriek tomu sa v hre dá taktizovať a premýšľať, kedy sa vám oplatí vyhrať a kedy naopak výhru prenechať protivníkovi.

Pravidlá hry sú jednoduché a naučenie vám zaberie len pár minút. Sú obohatené o príklady a presne stanovené variácie špeciálnych štychov. Kreslená grafika spríjemňuje tému rozprávky a k hre si môžete prečítať aj pripravený sprievodný príbeh.

Liška podšitá Duet

Na rozdiel od prvej hry, v ktorej hrá každý za seba, sa v Duete vaše myšlienky a ťahy musia spojiť. Liška podšitá Duet je kooperatívna hra a vašou úlohou je pozbierať všetky drahokamy rozsypané po lesnej ceste. Hra už ponúka aj mini herný plán lesnej cesty a žetóny drahokamov, ktoré pomôžu vo vizualizácii témy.

Hráči sa myšlienkami musia zhodnúť na tom, kam sa chcú pohnúť a vyložiť také karty, ktoré by im umožnili takýto pohyb vykonať. Na to slúžia symboly stôp na kartách pri ich hodnotovom čísle. Hráči sa pohnú svojim smerom o počet stôp zobrazených na víťaznej karte.

Obom hrám nechýba krásna lesná a rozprávková téma. Tá sa však herne viac využíva v Duete, no hry spolu celkovo vyzerajú veľmi pekne. Malé škatuľky s komponentami viete rýchlo zbaliť a vziať so sebou. Hra na stole nezaberá veľa miesta a tak ju viete rozložiť aj v limitovaných priestoroch.

Pozbierajte všetky diamanty z lesa (Foto: PoP-Cult Magazín)
Pozbierajte všetky diamanty z lesa (Foto: PoP-Cult Magazín)

Plán lesnej cesty je vytlačený na malom kartónovom podklade, ktorý sa šikovne zmestí do škatuľky s hrou. Rovnako sú pri kartách dostupné aj žetóny stratených drahokamov, ktoré sa uložia na mapu. Pravidlá sú písané rovnakým štýlom ako pri Liške podšitej a rovnako je hra obohatená o príbeh, ktorý nadväzuje na predošlú hru.

Hry sú svojou mechanikou prerábka klasickej “štychovej” hry Vojna, ktorú som aj ja sám hral ako malý. Balíček klasických žolíkových kariet teraz vystriedali karty s oveľa krajším dizajnom a špeciálnymi schopnosťami, ktoré hru obohacujú o ďalšie akcie. Odporučil by som ich skôr mladšiemu publiku alebo ľuďom, ktorých omrzeli dlhé kartové hry. Hry sú určené pre hráčov od 10 rokov a obidve Lišky podšité zahráte približne za 20 minút. Hry sa hodia aj ako tzv. filler hry či k rýchlemu posedeniu pri káve.

Gabriel Horváth

Gabriel Horváth

Som vášnivým hráčom spoločenských hier a konzumentom filmov, komiksov, kníh a príbehov celkovo. Venujem sa prevažne recenziám spoločenských hier, vytváram si vlastné herné prototypy a organizujem eventy zamerané na využívanie voľného času hravou formou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.