Iné

Vyskúšali sme – Harryho narodeninová torta

„Ozaj, Harry,“ pokračoval obor a prestal si Dursleyovcov všímať, „všetko najlepšie k narodkám. Niečo pre teba mám – asi som si na to sadol, no chutiť by mala aj tak.“ Z vnútorného vrecka čierneho zvrchníka vytiahol preliačenú škatuľu. Harry ju trasúcimi sa rukami otvoril. Vnútri bola veľká, lepkavá čokoládová torta a na nej zelenou cukrovou polevou napísané -Harrymu všetko najlepšie-.“

~J. K. Rowlingová (Harry Potter a Kameň mudrcov)

Ako verný fanúšik Harryho Pottera som každé svoje narodeniny verila, že onedlho sa objaví rokfortský správca hájov a lúk s ružovou čokoládovou tortou a povie mi tú najúžasnejšiu správu na svete. Ak ste podobne ako ja už dávno za hranicou veku študentov čarodejníckej školy, ale chcete do svojho obyčajného života vdýchnuť aspoň trošku mágie, ste na správnom mieste.

Takto vyzerala Harryho torta vo filme (Foto: Warner Bros.)

V PoP-Culte sme už skúšali recept na ďatelinové pivo, dnes sme sa rozhodli upiecť Hagridovu narodeninovú tortu pre Harryho. No, úprimne, nemali sme veľa informácií o zložení, ingredienciách či chuti tejto dobroty, preto sme viac-menej improvizovali. Z knihy sa dozvedáme, že torta by mala byť čokoládová, avšak vo filme je pokrytá jasne ružovým krémom. Zvolili sme preto recept na jeden z najlepších čokoládových korpusov, aké sme kedy vyskúšali, a rozhodli sme sa pre mascarpone plnku s ovocím. Skrátený postup si môžete pozrieť vo videu nižšie, no teraz je už čas na úplný recept.

Recept na magickú tortu od Hagrida

Na jeden kakaový korpus budeme potrebovať:

5ks vajec

150g kryštálového cukru

30g kakaa

5 lyžíc oleja

soľ

Korpusy budeme robiť dva, čiže nezabudnime nakúpiť dvojnásobok ingrediencií.

Na mascarpone plnku budem potrebovať:

250g mascarpone

250ml smotany na šľahanie

cukor podľa chuti

„červené“ ovocie (maliny, jahody, čučoriedky) ALEBO červené potravinárske farbivo

ovocie podľa chuti (voliteľné)

Ingrediencie na korpusy (Foto: PoP-Cult Magazín)

 KORPUS

  1. Na začiatok si pripravíme bielkový sneh. Oddelíme žĺtka od bielok, do ktorých ešte pred šľahaním pridáme štipku soli. Šľaháme mixérom na najvyššom stupni.
  2. Keď už je sneh takmer hotový, pridávame po častiach cukor za stáleho miešania. Sneh vymiešame do tuha, pri vyberaní metličiek sa nám musia robiť „kopčeky“. Nesmieme túto fázu podceniť, inak nám cesto v rúre spľasne.
  3. Do hotového snehu postupne pridávame žĺtky a olej, v zásade za stáleho miešania (už na nižšom stupni) 1 žĺtok + 1 lyžica oleja.
  4. Preosiatu múku a kakao spojíme a postupne po častiach opatrne primiešavame do cesta vareškou – nemiešajme príliš rýchlo, inak cesto nebude nadýchané.
  5. Cesto vylejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Narábajme s ním jemne, formou príliš netrasme. 😊
  6. Cesto dáme piecť na cca. 35 minút do vyhriatej rúry. Pečieme na 150 stupňoch.
  7. Hotový korpus necháme ešte aspoň 5 minút postáť na mriežke vo forme a až potom ho vyberieme.
  8. Tento postup opakujeme dvakrát, keďže chceme mať v koláčiku dve vrstvy vláčného kakaového korpusu.

PLNKA

  1. Plnku si pripravíme veľmi jednoducho – mascarpone poriadne rozmixujeme so šľahačkovou smotanou na nadýchaný krém. Môžeme pridať (ideálne práškový) cukor podľa chuti. Ak chceme, pridáme vopred pripravené rozmixované a prevarené ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky, aby sme okrem skvelej chuti dosiahli aj filmovú ružovú farbu tortičky. (My sme sa v deň natáčania trošku pozabudli a na maliny sme si spomenuli až keď sme vyberali mascarpone z chladničky.)
  2. Ak sa rozhodneme ovocie priamo do plnky nepridať resp. chceme docieliť ešte výraznejšiu farbu plnky, môžeme do nej pridať aj ružové potravinárske farbivo.

ZDOBENIE

  1. Jeden z korpusov natrieme prvou vrstvou plnky, na ktorú naukladáme ovocie podľa chuti – samozrejme tento krok môžeme aj vynechať, no ovocie dodá tortičke sviežu chuť. Ovocie potrieme ďalšou tenkou vrstvou plnky a prikryjeme druhým korpusom.
  2. Tortu ešte natrieme zvyšnou plnkou. Nemusíme sa pri tom príliš trápiť ani dávať pozor na rovnomerné roztieranie, keďže Hagridovi sa podarilo tortu prisadnúť.
  3. Na záver pridáme na tortu zelený nápis. Ja som si najprv špáradlom naznačila, ako chcem nápis umiestniť. Na nápis si môžeme odložiť trochu plnky a pridať do nej zelené farbivo, no my sme si plnku odložiť zabudli, takže sme nápis pridali iba gélovou potravinárskou farbou – pri tejto možnosti si dajte pozor na množstvo, farba sa rozpíja.
  4. Keďže originálna torta bola trochu pritlačená, ja som tento detail pridala aj na tú našu tortičku pomocou stierky.

A voilá! Tortička je hotová! Plánovali sme pripraviť oficiálnu oslavu 4. narodenín nášho magazínu, na ktorej by sme si mohli spolu na tejto tortičke pochutnať, no situácia nám to nedovolila. Napriek tomu sa tešíme, že sme vám mohli sprostredkovať aspoň jej prípravu formou videa a článku. Budeme veľmi radi, ak nám do komentára priložíte aj vaše geeky pekárenské pokusy, ku ktorým ste sa odhodlali možno aj vďaka karanténe. Buďte zdraví a oslávte s nami našen arodeniny aspoň takto na diaľku. ❤︎

Video recept:

Magdaléna Horváthová

Magdaléna Horváthová

Milovníčka sci-fi a fantasy, ktorá ešte stále čaká na svoj list z Rokfortu. Jej snom je stretnúť Doctora a cestovať v TARDIS, aby si konečne mohla pozrieť všetky filmy a seriály, na ktoré vraj nikdy nemá čas. A áno, aj vesmír by popri tom chcela spoznávať...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.