Vyskúšali sme: recept na Lembas

Len jedno sústo nasýti urasteného muža (Foto: PoP-Cult Magazín)

Cesty za dobrodružstvom nie sú vôbec jednoduché; hrdinovia musia prekonávať množstvo nepríjemných prekážok, medzi ktoré určite patrí hlad. Keď zásoby dôjdu, je skvelé mať po ruke niečo, čo by dobrodruhov nie len zasýtilo, ale aj vydržalo čerstvé počas celej cesty. Ako napríklad taký lembas, elfský chlieb, ktorý vďačne prijalo spoločenstvo prsteňa na ceste do Mordoru. My sme si povedali, že keďže sa blíži Medzinárodný deň Hobitov (22. september), bolo by skvelé vyskúšať si taký lembas pripraviť – a podeliť sa oň aj s vami.

Na úvod chceme podotknúť, že skutočný recept na lembas poznajú iba elfovia (a pár vyvolených), ktorí ho takmer nikdy neprezrádzajú. Preto sa na internete nájde veľa interpretácií takéhoto receptu, mnoho z nich sa však sústredí na to, aby výsledok vyzeral rovnako, ako bol Lembas prezentovaný vo filmoch. Nás najviac zaujal recept na food blogu Jet Set Fork, v ktorom sa autorka snažila zachytiť pravú podstatu chlebíka – teda, že vás má posilniť a nasýtiť aj po jednom zahryznutí. Recept vyzerá nasledovne.

POTREBUJEME:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • jeden zrelý banán
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu
  • štipka soli
  • 2 lyžice chia semiačok
  • 6 lyžíc vody

POSTUP:

  1. Chia semiačka, zdroj vlákniny ktorá nás na našich cestách posilní a dodá nám silu, zmiešame s vodou a položíme bokom cca. na 5 minút, kým nám nevznikne gél.
  2. Banán, mimochodom skvelý zdroj draslíka, vidličkou rozpučíme.
  3.  K banánu pridáme kokosový olej, javorový sirup a chia gél. Pridáme štipku soli a trochu premiešame.
  4. Jemne (!) a postupne (!) primiešavame múku. Ak sa pri tomto kroku unáhlime, Lembas bude príliš tvrdý.
  5. Cesto, ktoré nám vznikne, je sprvu trochu slizké a mokré, potrebujeme ho dobre roznietiť a vyformovať do gule. Cesto aj po spracovaní ostáva trochu mokré, no ak by ste mali pocit, že vôbec nedrží tvar, pridajte trochu múky. Potom cesto uložíme na cca. hodinu do chladničku.
  6. Na pomúčenej podložke cesto rozvaľkáme do hrúbky 2-3 cm a nakrájame nožom alebo formičkou na štvorce o veľkosti cca. 10×10 cm.
    Dajme pozor, aby sme lembas neprerezali úplne (Foto: PoP-Cult Magazín)
  7. Následne štvorčeky uložíme na plech a s ostrým nožom na nich urobíme značku X. Dajte pozor, aby ste lembas neprerezali úplne. Tento postup nám zabezpečí, aby chlebík príliš nevyrástol a nestratil svoj tvar.
  8. Uložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca. 25 minút.
  9. Ak chceme, môžeme chlebík zabaliť do jedlých, ideálne banánových listov a previazať motúzkom.

Na naše prekvapenie sa lembas skutočne podaril. Celkom nás vydesilo, aké mokré cesto sprvu bolo, či náhodou výsledok nebude rozmočený a neforemný, no po hodine v chladničke cesto držalo omnoho lepšie. A chuťovo? Po prvom zahryznutí nám lembas prišiel trochu zvláštny, ale vôbec nie zlý. Chutil nám, nakoniec sme skúsili dať si k chlebíku aj marmeládu. Vydržal nám tri dni bez toho, aby stvrdol či sa pokazil, a bol naozaj veľmi sýty. Lembas sme sa rozhodli pridať k našim domácim receptom, preto sme zvedaví, čo naň poviete vy. Samozrejme čakáme aj fotky s vašimi výtvormi.

 

Magdaléna Dzinová

Milovníčka sci-fi a fantasy, ktorá ešte stále čaká na svoj list z Rokfortu. Jej snom je stretnúť Doctora a cestovať v TARDIS, aby si konečne mohla pozrieť všetky filmy a seriály, na ktoré vraj nikdy nemá čas. A áno, aj vesmír by popri tom chcela spoznávať...

Najnovšie články od Magdaléna Dzinová (zobraziť všetky)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.