Vyskúšali sme: recept na ďatelinové pivo

Pri príprave ďatelinového piva nám pomáhal aj Newt Scamander (Foto: PoP-Cult Magazín)

Každý fanúšik Harryho Pottera už aspoň raz zatúžil ochutnať nápoj, ktorý patrí do domácnosti každého čarodejníka. Ďatelinové pivo. My nie sme výnimkou a keďže sme sa už pomaly začali vyrovnávať s tým, že do Rokfortu sa asi nedostaneme (pri písaní tejto vety bolo vyronených mnoho sĺz), rozhodli sme sa pripraviť si tento slastný nápoj sami.

Predtým, než sa s vami podelíme o postup, ktorý sme vyskúšali my, potrebujeme si vyjasniť niekoľko skutočností. V prvom rade by som sa chcela spolu so slovenskými prekladateľmi zamyslieť nad jednou veľmi dôležitou záležitosťou… prečo dofrasa ďatelinové pivo?! V angličtine poznáme tento obľúbený nápoj čarodejníkov pod názvom Butterbeer, ktorého omnoho lepší preklad priniesli naši českí susedia – maslový ležák. S ďatelinou tento nápoj nemá nič spoločné. Toľko k slovenskému názvu, poďme na poznámku číslo dva.

Keďže Rokfort sa, ako všetci vieme, nachádza na území Spojeného kráľovstva, suroviny, ktoré na prípravu ďatelinového piva používa napríklad madam Rosmerta u Troch metiel v Rokville, sú v tomto regióne rozšírené, ale na Slovensku by sme ich márne hľadali v supermarketoch. Pri výrobe ďatelinového piva sa používa napríklad butterscotch, buttermilk, alebo smotanová sóda. Ani jedno z toho sa u nás kúpiť nedá a keďže nie sme ani čarodejníci (opäť potok sĺz), akokoľvek by sme sa snažili, originálne ďatelinové pivo si doma nedokážeme pripraviť.

Vyskúšali sme ale jeden z mnohých receptov na ďatelinové pivo a prinášame vám postup, aby ste ho mohli vyskúšať doma aj vy. Poďme na to.

(Foto: PoP-Cult Magazín)

Potrebovať budeme:

1       pohár nealkoholického piva
1-2  polievkové lyžice masla
1       smotana na šľahanie
2      polievkové lyžice práškového cukru

Postup:

1. Najprv v kotlíku… eh, teda v malom hrnci ohrejeme maslo. Roztopené maslo potom necháme chvíľku postáť. V mikrovlnke alebo na sporáku si zatiaľ ohrejeme pivo (akokoľvek čudne to znie, verte nám). To potom zmiešame s maslom.

(Foto: PoP-Cult Magazín)

2. Maslovo-pivný základ zmiešame so smotanou na šľahanie a pridáme aj práškový cukor. Miešame, kým nám nevznikne jednotná hmota.

(Foto: PoP-Cult Magazín)

3. Hotové ďatelinové pivo nalejeme do pohárov a podávame za tepla.

(Foto: PoP-Cult Magazín)

My sme tento recept vyskúšali a ochutnali. Nuž, úprimne povedané, nebolo to vyslovene zlé, ale ak by som si mala vybrať medzi tekvicovým džúsom a ďatelinovým pivom, džús to istí. Ale aspoň sme sa pri príprave a ochutnávaní zabavili.

Gabriel môj recept veľmi neocenil, ale aspoň si splnil sen ochutnať ďatelinové pivo (Foto: PoP-Cult Magazín)

Hoci chuť slovenského ďatelinového piva nás veľmi naohúrila, odporúčame vám tento recept. Možno vám zachutí a budete si ho pravidelne pripravovať a sentimentálne spomínať na Rokfort. A možno si vás predsa len ešte nejaká zblúdila sova nájde. 🙂

Magdaléna Dzinová

Milovníčka sci-fi a fantasy, ktorá ešte stále čaká na svoj list z Rokfortu. Jej snom je stretnúť Doctora a cestovať v TARDIS, aby si konečne mohla pozrieť všetky filmy a seriály, na ktoré vraj nikdy nemá čas. A áno, aj vesmír by popri tom chcela spoznávať...

Najnovšie články od Magdaléna Dzinová (zobraziť všetky)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.