Iné

Slávnostná hostina pre Hobitov

Okrem toho, že dnešným dňom sa lúčime s letom a na dvere nám pomaly klope jeseň, oslavujú geekovia sviatok venovaný jednému z najväčších fantasy diel vôbec. 22. september je totiž uznaný za Medzinárodný deň hobitov. Nevieme si predstaviť, ako tento sviatok osláviť lepšie, ako pri dobrom jedle, s korbeľom piva na stole a v obklopení dobrých priateľov. Zostavili sme pre vás preto pár receptov, s pomocou ktorých budete môcť pre vašich priateľov pripraviť ozajstnú hobitiu hostinu. 

RAŇAJKY: RAŇAJKOVÉ BUCHTIČKY PRE PÁNA FRODA

Tento recept je v Hobitone (a v Anglicku) pomerne obľúbenou sviežou pochúťkou, ktorá vás príjemne zasýti. Odporúčame podávať so šálkou ovocného čaju.

POTREBUJEME:

  • 2 ½ hrnčeka múky
  • 1 lyžicu prášku do pečiva
  • ¼ hrnčeka cukru
  • ½ hrnčeka studeného masla
  • 1 hrnček ovocného jogurtu (napr. jahodový)

POSTUP:

  1. Suché ingrediencie spolu zmiešame
  2. Postupne vmiešavame maslo, kým sa nám nezačne drobiť. Pridáme jogurt a miešame, kým sa nevytvorí jemné cesto.
  3. Cesto položíme na omúčenú podložku a hnietime asi 8-10 minút, kým nie je hladké. Cesto následne vytvarujeme do 2 cm vysokého obdĺžnika a rozrežeme na trojuholníčky alebo akýkoľvek tvar chceme.
  4. Pečieme na 180 stupňoch 12-15 minút do svetlo-hneda na nevymastenom papieri na pečenie.
  5. Podávame s ovocím a jogurtom.
Buchtičky podávame s jogurtom a čerstvým ovocím (Foto: PoP-Cult Magazín)

 

DRUHÉ RAŇAJKY: HOBITIE QUICHE SO SYROM A SLANINOU

Aj tento recept si od hobitov požičali ľudia, ktorí si na ňom dodnes pochutnávajú pri šálke čiernej kávy. Nám sa recept tak zapáčil, že sme ho zaradili medzi klasické raňajkové pochúťky.

POTREBUJEME:

  • lístkové cesto
  • cibuľa
  • 1PL olej
  • cca 100g anglická slanina
  • chili mleté
  • 1PL trstinový cukor

Na zálievku:

  • 220ml smotana na šľahanie
  • 4ks vajce
  • soľ
  • 1ČL horčica
  • chili

POSTUP:

  1. Na lyžici oleja opečieme na malé kocky nakrájanú slaninu do chrumkava. K nej pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, zasypeme cukrom a štipkou chilli. Opekáme spolu na veľkom plameni za občasného miešania až cibuľa zhnedne, skaramelizuje.
  2. Po opečení hmotu rozprestrieme na väčšiu plochu (plech alebo veľký tanier), aby sa pri chladnutí plnky odparilo čo najviac tekutiny.
  3. Do jednej misky si nastrúhame tvrdý syr. Výborný je cheddar alebo gouda. V ďalšej miske zmiešame všetky suroviny na zálievku a metličkou prešľaháme. Kým zálievka a syr prídu na rad, je dobré ich uložiť v chladničke.
  4. Necháme si predohriať trúbu na 220 stupňov a vytiahneme lístkové cesto. Jedno balenie (po 400 g) rozrežeme na 4 časti. Každú rozvaľkáme na obdĺžnik o šírke cca 5 cm. Tento obdĺžnik rozdelíme na 3 štvorce a každý štvorec rozdelíme dva trojuholníky. Z jedného balenia lístkového cesta zaplníme jeden plech tak, že do každého políčka vložíme dva trojuholníky oproti sebe. Najdôležitejšie je spojiť precízne spodok cesta, aby plnka nevytiekla. Spoj pevne zatlačíme prstami. Ak horné okraje príliš vyčnievajú, preložíme ich a vytvoríme malú “kvetinku”.
  5. Nastrúhaný syr vložíme na cestom vyplnený muffinkový plech. Naplníme cibuľovo-slaninovou vychladnutou plnkou a zalejeme zálievkou.
  6. Naplnený plech dáme piecť na asi 15 minút do vyhriatej trúby. Ku koncu pečenia quiche sledujeme. Pre rýchlu kontrolu stačí podvihnúť prstom jemne okraj jedného koláčika. Musí sa sám oddeľovať od plechu, vtedy sú quiche hotové. Ak to nejde, necháme koláčiky ešte chvíľu v trúbe dopiecť pri zníženej teplote 180 stupňov.
Recept je vynikajúci aj s kúskami papriky (Foto: bettycrocker.com)

 

DESIATA: LEMBAS

Obľúbený elfský chlebík, ktorý jedným sústom nasýti dospelého človeka a dodá mu energiu na celý deň. Presný recept naň je známy len elfom (a pár vyvoleným), avšak jeho rôzne variácie sa nachádzajú aj v hobitích kuchárskych knihách. Jeden z receptov sme vyskúšali aj my, ako si upiecť domáci lembas si teda môžete prečítať aj v tomto článku.

Vyskúšali sme výborný recept na lembas (Foto: PoP-Cult Magazín)

 

OBED: BALINOVO KORENENÉ HOVÄDZIE

Trpaslíci si dobré jedlo užívajú rovnako ako hobiti (možno pri jeho konzumovaí urobia trošku väčší neporiadok). Odporúčame Balinov recept s pohárom červeného vína.

POTREBUJEME:

  • Hovädzie pliecko
  • Suché červené víno
  • Jablkový džús
  • Cibuľa nakrájaná
  • ½ bobkový list
  • 1 ČL škorice a nového korenia
  • ½ ČL klinčekov
  • 1 ½ ČL soli
  • 1 ČL čierne korenie

POSTUP:

  1. Hovädzie marinujeme v ingredienciách min. 12 hodín. Potom vysušíme, marinádu odložíme bokom.
  2. Rúru ohrejeme na 140 stupňov. Na rošt položíme mäso. Polovicu marinády privedieme k varu a oblejeme ňou mäso spolu s pohárom vriacej vody. Prikryjeme a necháme v rúre cca 3 hodiny.
  3. Omáčku môžeme zahustiť. Podávame s osmaženou zeleninou a zemiakmi.
Hobiti od trpaslíkov prevzali množstvo skvelých receptov (Foto: allevents.in)

 

POOBEDNÁ ŠÁLKA ČAJU: BILBOV MEDOVO-ORIEŠKOVÝ CHLIEB S POMARANČOVOU MARMELÁDOU

Tento recept patrí k tým pomerne zložitejším, ale ak sa rozhodnete vyskúšať ho, určite neoľutujete a budete si ho pripravovať častejšie. Samozrejme, podávame s chutným zeleným alebo čiernym čajom.

POTREBUJEME:

  • 380g múky
  • ¾ pohára nastrúhaných orechov
  • 2 ¼ ČL droždia
  • 1 ½ ČL soli
  • 250ml mlieka
  • 62ml teplej vody
  • 2 lyžice masla
  • ¼ pohára medu
  • 1 ½ až 2 lyžice ohriatého medu
  • 1 – 2 lyžice mletých orechov

POSTUP:

  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, ¾ pohára orechov, soľ a droždie.
  2. V menšej mise ohrejeme mlieko, aby bolo dosť teplé (nie vriace!) na to, aby sa v ňom roztopilo maslo. Maslo s mliekom rozmiešame, pridáme k nemu vodu a ¼ pohára medu.
  3. Obsah menšej misky zmiešame s väčšou. Mixérom (nie metličkami, ale špirálou) vymiešame zmes, kým nám nevznikne cesto. 10 minút cesto spracovávame (hnietime pokojne aj mixérom). Ak by bolo cesto po 5 minútach procesu stále mokré, pridajme lyžicu múky, ak by bolo príliš suché, pridáme vodu.
  4. Cesto vložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť cca hodinu, kým sa jeho množstvo nezdvojnásobí.
  5. Po kysnutí položíme cesto na suchú podložku a rukami z neho vytvarujeme kváder o dĺžke 20 – 25 cm. Vložíme ho do zapekacej misy alebo vysokého úzkeho plechu a necháme rásť ešte hodinu prikryté utierkou.
  6. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  7. Ak chceme, môžeme ešte jednu extra misu položiť na dno rúry. Dva poháre vody privedieme do varu.
  8. Vrch chlebíka potrieme medom a posypeme orieškami. Do spodnej nádoby vlejeme vriacu vodu. Chlebík pečieme 40-50 minút, kým nemá pekný zlatohnedý povrch.
  9. Chlebík necháme vychladnúť, natrieme marmeládou a vychutnáme si poobedie.
Pomarančovú marmeládu si môžete kúpiť alebo aj pripraviť z čerstvých pomarančov (Foto: PoP-Cult Magazín)

 

VEČERA: BANKETOVÉ CHEESCAKE MUFFINKY Z ROKLINKY

Ako všetci vieme, hobiti milujú sladké – veď ktorý z nich by nebol hrdý na svoje okrúhle bruško. Preto sa nesmieme diviť, že po hobitej hostine dostaneme mierny šok z toľkého množstva cukru. Avšak za tú vynikajúcu chuť muffiniek z Roklinky to stojí za to.

POTREBUJEME:

  • 1 ½ hrnčeka múky
  • ¼ hrnčeka kakaa
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL škorice
  • ½ ČL soli
  • 1 hrnček cukru
  • 1 vajce
  • 1 hrnček vody
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 lyžica octu
  • 2 ČL vanilky

Plnka na vrch:

  • 220ml mascarpone
  • 1 vajce
  • 1/3 hrnčeka cukru
  • ¼ ČL soli

POSTUP:

  1. Predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  2. Prvých 6 ingrediencií zmiešame vo veľkej mise. V druhej mise zmiešame zvyšných ďalších 5 ingrediencií. Obsah misiek spolu zmiešame a cestom naplníme muffinkovú formu do ¾ výšky.
  3. Plnku vymiešame, až kým nebude jemne hrudkovitá. Lyžicou ju umiestnime na vrch čokoládového cesta.
  4. Pečieme 20-25 minút, pokým sa muffinky neupečú a cheescakeová krusta nezačne hnednúť.
Sedem chodov je pre hobita tak akurát (Foto: bonappetit.com)

 

NESKORÁ VEČERA: ROSIENE LEVANDUĽOVO-CITRÓNOVÉ MUFFINY

My sme si v tomto okamihu, neschopní ani len sa pohnúť, povedali, že hobitiu hostinu môžu skutočne zvládnuť asi len samotní hobiti. Ak sa však v tomto momente nechcete vzdať, máme pre vás posledný sladučký recept na spánok plný divokých snov.

POTREBUJEME:

  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 ½ ČL levandule
  • 1 ½ ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 ¾ hrnčeka múky
  • 2 ČL prášku na pečenie
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 2/3 pohára mlieka zmiešaného s necelou lyžicou citrónovej šťavy (nechať postáť 5-8 minút)
  • 1/3 oleja
  • 1 ČL citrónového extraktu
  • 1 vajce
  • 2 ČL roztopeného masla

POSTUP:

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si muffinkový plech.
  2. Cukor, levanduľu a citrónovú kôru zmiešame, kým nie je levanduľa rozsekaná (tyčový mixér).
  3. Z tejto zmesi oddelíme dve lyžice do inej nádoby. V jednej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu b. a soľ. V druhej citrónové mlieko, vajce a olej.
  4. Cukrovú a múčnu zmes zmiešame, následne pridáme zmes z citrónového mlieka a miešame do hladka.
  5. Pečieme 15 minút. Po upečení potrieme muffinky roztopených maslom a namočíme do cukru.

Držíme vám palce pri príprave poriadnej hobitej hostiny, veľa dobrého jedla a hlavne skvelú spoločnosť, s ktorou ho budete môcť zdieľať. Dobrú chuť!

Recepty pochádzajú zo stránky Middle-earth Recipes, upravili sme ich však tak, aby sme si ich dokázali pripraviť aj u nás na Slovensku.

Magdaléna Horváthová

Magdaléna Horváthová

Milovníčka sci-fi a fantasy, ktorá ešte stále čaká na svoj list z Rokfortu. Jej snom je stretnúť Doctora a cestovať v TARDIS, aby si konečne mohla pozrieť všetky filmy a seriály, na ktoré vraj nikdy nemá čas. A áno, aj vesmír by popri tom chcela spoznávať...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.